FORUMTURKİYE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

FORUMTURKİYE

Türkiyenin en eğlenceli ve bilgili portalına hoşgeldiniz
 
AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yap  

 

 Hun imparatoru atillanın hayatı

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
atahx
Forumu Kuran Kişi
Forumu Kuran Kişi
atahx


Mesaj Sayısı : 1405
Başarı Puanı : 2719
Teşekkür edilme : 120
Kayıt tarihi : 06/03/10
Nerden : amasya
İş/Hobiler : internet

Cüzdan
Altın Altın: 91222

Hun imparatoru atillanın hayatı Empty
MesajKonu: Hun imparatoru atillanın hayatı   Hun imparatoru atillanın hayatı EmptyPerş. Ekim 28, 2010 7:15 am

Babası Muncuk Han (Boncuk Han)'dır. Amcası Ruga, onu babası öldükten sonra bozkırda tek başına yaşamaya çalışırken buldu ve yanına aldı. Vizigotlara karşı Roma İmparatorluğu'yla ittifak yapan Attila, bir süreliğine Roma'ya Flavius Aetius'un davetlisi olarak gitti. Her şey iyiye giderken, Rua'nın ölüm haberini aldı. Geri dönerek kardeşi Bleda ile birlikte Hun İmparatorluğu'nun ortak hükümdarı oldu. Bleda 445 yılında öldü. Bu durum Attilanın tek başına Hun hükümdarı olmasını sağlamıştır. Daha sonra aşık olduğu esir kızla (Nakara) evlenen Attila'nın bir oğlu oldu, doğum sırasında eşi Nakara hayatını kaybetti.

Hükümdarlığı boyunca ordusu ile Batı ve Doğu Roma imparatorluklarını sık sık istila eden Attila, Orta Çağ kaynaklarında acımasızlığı ile anılır. Bu nedenle de Avrupa'da "Tanrının Kırbacı" (Latince: Flagellum Dei, İngilizce: Scourge of God, İtalyanca: Flagello di Dio, Fransızca: Fléau de Dieu) olarak anılır.

Buna karşılık Germen (Alman) efsanelerinde Attila, çok büyük ve iyiliksever bir hükümdardır. Attila'nın sarayında birçok Germen hükümdarı yaşar. Nibelungen Destanı, Hun-Germen mücadelelerinden meydana gelir. Bu hikâyelerde Attila, Etzel adında büyük otoriteye sahip, barışsever ve yalnız asilere karşı kılıç kuşanan asil ruhlu bir hükümdardır. Avrupa Hun İmparatorluğunun başkenti olan Etzelburg adının buradan geldiği bilinmektedir.Aetus ile yaptığı Katalon Savaşında roma ordusu dağılmış Batı Got kralı Theodeirch ölmüştür.Atila ordusunu dinlendirerek kaçan Aetus'u takip etmedi.


Fredrik Sander tarafından Poetic Edda'nın 1893 İsveççe baskısı içinçizilmiş bir Attila resmi. Hun imparatoru, kendisini bizzat gören Bizans tarihçisi Priscus'un tasvirine de uygun olarak, kısa boylu, hafif çekik gözlü ve yanık tenli bir Orta Asya Türkü gibi resmedilmiş.[kaynak belirtilmeli]Batı Roma İmparatorluğuna sefer yaparken Papa'nın araya girmesiyle Attila Roma'yı fethetmedi ve vergiye bağladı. Attila 453 yılında son eşi tarafından gerdek gecesi öldürüldü.[1] Mezarının nerede olduğu bilinmemektedir. Cenazesine katılanlar, mezarın yerinin bilinmemesi için öldürülmüştür. Ama tarihçiler arasında Tuna Nehri'nin yatağının bir süreliğine değiştirildiğine ve hazineleriyle birlikte Attila'nın nehrin altına gömüldüğüne, daha sonra da nehir yatağının eski haline getirildiğine dair yaygın bir inanış vardır. Nehrin aşırı uzunluğundan ve bir çok ülkeden geçtiği için bürokratik sorunlar çıkacağından kazı çalışması yapılamamaktadır.

Günümüzde, Attila bazıları için kahraman (özellikle Türk ve Macar kültüründe), bazıları için ise barbarların atası (Avrupa kültüründe) olarak alınır. Fakat Attila barbar değildi çünkü Avrupa'ya Asya uygarlığının önemli öğelerini ve özelliklerini Hunlar götürmüştür.

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.good16.10tl.net
Berkay
Moderatör
Moderatör
avatar


Mesaj Sayısı : 2870
Başarı Puanı : 4371
Teşekkür edilme : 47
Kayıt tarihi : 13/03/10
Nerden : İzmir/Karşıyaka
İş/Hobiler : Futbol

Cüzdan
Altın Altın: 1

Hun imparatoru atillanın hayatı Empty
MesajKonu: Geri: Hun imparatoru atillanın hayatı   Hun imparatoru atillanın hayatı EmptyPerş. Ekim 28, 2010 8:56 am

Öğretmenmi Anlatıyor Size Bunlara
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.good16.10tl.net
 
Hun imparatoru atillanın hayatı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
FORUMTURKİYE :: BİLGİLER :: Ansiklopedik Bilgiler-
Buraya geçin: